Lotta Wanners blogg

För att ord och bilder ger människor vägar till kommunikation och om vår jord ska vara en bra plats att leva på behöver vi kommunicera mera.

Ombloggning

10 kommentarer

En av de många saker som är så kul med #Blogg100 är de många inläggen från andra läsare.

Så nu plockar jag fram lite gammal skåpmat från arkivet

Nya gamla böcker!

yasr kemal

En dag lärde jag känna en ny vän.

Vännen påpekade att jag kanske kunde skriva lite på min svenska blogg och inte bara på den engelska.

Det verkar ju faktiskt ganska logiskt eftersom svenska ju är mitt modersmål.

Tja, så sitter jag där med en tom skärm framför mig och funderar och funderar. Ser mig omkring för att söka inspiration. Tittar på bokstapeln från biblioteket,  ser den inte, tittar igen. Då plötsligt ser jag den!

För visst är det alldeles otroligt konstigt att jag som förållandevis tänkande person tyckte det var en bra idé att köpa fyra “nya” böcker när jag redan har flera hyllmeter med böcker som jag inte hunnit läsa än?

Bara för att jag läste en bok av Yasar Kemal en gång för länge sedan och tyckte den var jättebra så får jag för mig att fyra böcker av denne författare är en bra idé att införskaffa. Kan det vara för att de bara kostade 20 kronor tillsammans på bibliotekets årliga utförsäljning?

Men hur förklara jag då inköpet i somras:

selma Lagerlöf

Jo det var ju Selma Lagerlöfs samlade verk och jag tyckte jag det var värt 200:-! Varje dag jag går förbi den här hyllan tänker jag: – En vacker dag ska jag läsa dem!

Hur konstig är man egentligen?

Ja det är nog bara att inse att böcker är en viktig del i mitt liv. Jag är överväldigad av faktumet att människans önskan att kommunicera med andra människor är en oerhörd drivkraft att uttrycka sig och förmedla ord! Att genom hsitorien har ord förmedlas under de mest förundrande förhållande. I tider före vår tekniskt utvecklade kämpade människor med sina förutsättningar för att föreviga sinnenas utsvävningar.

Därför känner jag en skyldighet och en längtan att förvalta de ord och meningar som råkar passera i min väg.

Jag kanske inte vågar gå in på biblioteket nästa år, men jag kommer säkerligen att fortsätta dras till antikvariat och bokhandlar, det går alltid att klämma in en bokhylla till.

bokhylla2

Så håll ögonen öppna efter nya gamla böcker!

bookstore2

Jag önskar dig en riktigt bra dag!

Lotta

Författare: Lotta Wanner

Love to see the world and be a part of it! Retired Barista. Blogging at www.lottawanner.com. Art and illustration is my language. Choosing plantbased. Always believing there is good in the universe.

10 tankar om “Ombloggning

 1. Ja, böcker är farliga saker… Helt plötsligt har man köpt eller beställt en eller flera böcker som man verkligen inte varken har råd med eller har plats för. Men vissa, eller många, böcker finns ju faktiskt inte på biblioteken. Jag köper mestadels engelska böcker, ofta barnlitteratur; gärna lite förskräckliga barn och monsterböcker. Men den där raddan Selma lagerlöf skulle jag gärna äga, mest för utseendets skull om jag ska vara ärlig. Lyssnae på Gösta Berlings saga och kunde inte se storheten i den. Förvisso gillar jag spökhistorier, men den här var inte i min smak : )

  Och att läsa något annat än engelska eller amerikanska författare är för det mesta väldigt annorlunda och bra. Franska författare t ex. de gillar jag. Och Kemal? Borde jag prova.

  Gilla

 2. Vi har en del gemensamma nämnare du och jag ser jag här i detta inlägget! Selma i fina utgåvor finns i min bokhylla också. Mina har jag upunder taket då jag håller till i etta, klättrar alltså upp då jag ska hämta. Läsa henne är omöjligt, men hennes liv och gestalt på Mårbacka gillar jag! Jag köper också en del som liksom tilltalar mig då, för att ibland senare komma upp i nån sammanhang. I källaren finns flera lådor sånt jag tänkt slänga vid sista flytten, men nej se det gick ju inte!

  Gilla

  • Nu fnissar jag för mig själv igen! Nej, slänga går bara inte, de vita bokhyllorna fick jag inhandla när svärföräldrarna flyttade till mindre. Helt omöjligt att göra av med alla de fina exemplaren! Men när ska jag läsa alla….det är en helt annan fråga! 😃

   Gilla

 3. Böcker får man aldrig för många av (säger jag som nu har börjat stapla dem på golvet också för att jag inte hunnit köpa fler bokhyllor än)!
  Selmas samling hade jag heller aldrig gått förbi och jag gillar faktiskt att läsa hennes böcker med. De är inte klassiker utan att vara värda sitt namn:)
  Själv kunde jag inte motstå en liknande Jane Austen samling. Nu står den i min bokhylla, på första parkett så att jag under dagar när inspirationen är svag i alla fall kan le åt de vackra, röda inbundna verken.

  Gilla

 4. Ett tips från mig angående Selma Lagerlöf är att läsa Jerusalem -den är underbar, en bladvändare. Gösta Berlings saga läste jag för länge sedan, den är väldigt romantisk, jag älskade den också.

  Gilla

 5. Att gå in i en bokhandel, bibliotek eller antikvariat är något av det bästa som finns. Dofterna, tystnaden och all kunskap som finns bakom varje pärm. Himmelriket 🙂

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s