Lotta Wanners blogg

För att ord och bilder ger människor vägar till kommunikation och om vår jord ska vara en bra plats att leva på behöver vi kommunicera mera.

i Hörby

Lämna en kommentar

En morgon när jag var ute och gick i Hörby fick jag syn på kyrkan mitt i byn. Tänkte att jag kanske efter alla dessa år jag bott här borde engagera mig lite i den som byggnad, så jag gick närmare och började se efter vad det verkligen var jag såg. Jag tittade på de gamla gravstenarna, den vackra hängbjörken, de stämningsfulla grusgångarna och själva byggnaden.

En kvinna var på väg in i kyrkan och vi började prata och hon tog mitt intresse på allvar och började berätta för mig.

På bilden syns ”Den gamla delen”. Den byggdes redan år 1120-1140 av Carl Stenmästare som imponerande nog också deltog i byggandet av Lunds Domkyrka. Det är med en känsla av högtidlighet jag betraktar den gamla delen.

”Den nya delen” kom till 1895-1896 eftersom det behövdes mer plats. Men eftersom det var kostsamt att bygga behöll man dessutom den gamla delen, vilket är tur för oss. Vid det tillfället gjorde man också tornet dubbelt så högt.

Altaret är från 1632 och en riktig kulturell skatt av nordisk renässans skulptur. Predikstolen och dopfunten är också från denna tid

Det är fantastiskt vad en morgonpromenad kan lära oss.

Lotta

 

Författare: Lotta Wanner

Love to see the world and be a part of it! Retired Barista. Blogging at www.lottawanner.com. Art and illustration is my language. Choosing plantbased. Always believing there is good in the universe.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s