Lotta Wanners blogg

För att ord och bilder ger människor vägar till kommunikation och om vår jord ska vara en bra plats att leva på behöver vi kommunicera mera.

Om poesi helt enkelt

Egentligen är det på engelska de flesta av mina dikter blivit till men några stycken på svenska har det också kunnat bli.

Det finns massor med poesi sidor på nätet. Många bloggar men också olika föreningar, företag och litterära organisationer bland annat. De vill ge inspiration och ibland utlyses det tävlingar som man kan delta i. De flesta kostnadsfritt.

April varje månad anordnas NaPoWriMo (som svar på NaNoWriMo-romanskrivarmånaden)

Man skriver in sig som deltagare och anger den blogg man vill lägga in sina alster på. Det är riktigt intressant att utmana sig själv att skriva en dikt varje dag, även om det kanske faktiskt inte blir varje dag man lyckas. Bäste man året innan la in 28 dagar!  Man får idéer och inspiration från organisatörerna och lär sig massor om olika tekniker. Dessutom kan man enkelt gå in på samtliga deltagares bloggar och se vad de hittar på och det är riktigt imponerande! (Där gäller det att inte tappa sugen utan fortsätta på sitt eget sätt!)

Kolla deras Facebook sida här: https://www.facebook.com/napowrimo

En vän berättade en dag att han aldrig riktigt förstått sig på poesi och bad mig försöka förklara lite kring mina funderingar om varför jag skriver som jag gör. Jag kände mig fram till följande inlägg:

EN GÅNG TYCKTE JAG POESI VAR TRÅKIGT.

Ibland är det som är tunnt och ömtåligt det vackraste att se på
Ibland är det som är tunnt och ömtåligt det vackraste att se på

Varför skriver jag poesi?

I början var det inte ett medvetet val. De första gångerna visste jag inte vad som hände.

Hur gick det till när de första dikterna blev till?:

Orden snurrar runt i huvudet utan att jag har en aning om varför eller hur det går till. Det kan vara i några dagar eller timmar eller minuter. Orden sprider sig i hela kroppen med en ogenomtränglig värme. Pockar på, pockar på. Vill bilda meningar, vill bli rader på ett papper. Till slut blir kraften oemoståndelig. Måste hitta en penna och något att skriva på. Meningarna finns redan klara i huvudet. Jag skriver utan att tänka, ord efter ord, rad efter rad. Äntligen börjar spänningen lätta. Det finns ett innehåll på pappret nu. Det handlar om något. Jag läser igenom det. Några ord har kommit fel, på någon rad är det inte riktigt harmoni. Det är lätt att ändra. Jag vet ju hur det ska vara. Jag läser det om och om igen. Det har blivit rätt, det är så här det ska vara. Just nu är den här dikten min bästa vän.

Sedan började det roliga.

Jag börjar upptäcka poesi på flera ställe på internet. Jag läser och läser. Det finns så många fantastiska diktare! Jag är överväldigad. Jag kommer aldrig bli som de, men det gör inte riktigt någonting. För jag vet att jag gör det jag måste göra. Och jag börjar lära mig saker om olika sätt att skriva poesi, jag börjar träna på olika sätt att skriva. Det är spännande med utmaningen att skriva som en uppgift och inte bara från mitt eget infall. Jag lär mig lyssna inåt, vad kan jag plocka fram från mig själv? Jag lär mig se storheten i de diktare som levt före oss. Jag läser med stor förväntan hur alla nya, unga diktare formulerar sina ord om världen vi lever i just nu.

För mig kan poesi inte längre bli tråkigt. Förut var det. Jag bläddrade alltid förbi de sidorna. Jag försod aldrig vad pappa försökte förklara när han hade läst något han tyckte var fint. Nu tycker jag det är fantastiskt att någon kan fånga så mycket innehåll med så få ord. Att det kan bli en melodi och en rytm i något man läser som gör en upphetsad och lugn på samma gång. Att en sammansättning av ord kan bli så vackert att man vill börja gråta. Eller att det blir fyndigt och roligt. En hel berättelse på bara några rader.

Kanske tycker du också om poesi?

SÄG INTE DET ORDET

???

VILKET ORD PRATAR JAG OM?

Jag vet många tycker det är tråkigt

Jag tyckte det.

Men så upptäckte jag en del viktiga, intressanta, roliga saker om; po-e-si

Därför vågar jag inte säga ordet poesi högt innan jag hunnit skriva vad jag tänker på, för någon kanske helt enkelt slutar att läsa för tidigt då…..

JAG   [JA:(G)]

  • Poesi är enkelt – du kan skriva ett ord eller en hel sida och du kan kalla det poesi, det är ditt val.
  • Det är svårt – ibland låter allt du skriver jättebra, förutom ett litet ord, eller en mening, eller en rad och du behöver flytta runt ord eller byta ut, försöka få det att låta bättre. Då förlorar du kanske innehållet du tänkt dig och ibland blir det helt omöjligt att få det att fungera och du måste börja om helt från början.
  • Det är fantastiskt att upptäcka att kombinationen av orden bildar en melodi som man kan svepas med i nästan helt utan ansträngning och det kan göra dig upphetsad och lugn på samma gång eller antingen det ena eller det andra.
  • Det kan stimulera dina sinnen.
  • Det kan ge dig känslointryck. För vi är väl inte rädda för våra känslor?
  • Det är underbart effektivt. En hel berättelse kan göras med bara några meningar.
  • Du behöver inte älska alla – bara en, med de rätta orden på den rätta platsen kan du få en underbar upplevelse när du läser och du kommer förmodligen komma ihåg den känslan ett tag, eller inte, det är ditt val.
  • Du kan fortsätta lära dig nya saker om poesi så länge du lever, från andra människor som varit där före dig.

Jag önskar du kan hitta den melodin och upptäcka orden som sägs och inte sägs.

DU   [DU:]

Passar på i sammanhanget att visa en av världshistoriens fantastiska poeter

A friend is one that
knows you as you are,
understands where you have been,
accepts what you have become,
and still, gently allows you to grow

– William Shakespeare

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s